úterý 3. února 2015

Lind v prodejní galerii Au Revoir

Dana Lindenthalová, alias Lind, je autorkou broží, které vytvořila speciálně pro africkou kolekci Au Revoir. Její rukopis je čitelný, originální, hravý, nezapře ani její velký smysl pro humor. A ten vyzkoušíme při následující anketě a rozhovoru.

„Lind, víme o tobě, že jsi věrná svému kraji, tedy oblasti Krkonoš. Mohla bys nám odpovědět na pár otázek v „kérkonošském“ nářečí? Začneme bleskovou anketou. Odpovídej bez velkého rozmýšlení, do 2 sekund:"
"Ještě před tou Afrikou. No ehm, Krkonoše mám ráda, né že né. Prožila jsem tam veliký kus mých prázdnin. Ale jinak jsem srdcem i bytem dlouhá léta v Polabí."

Co si spojuješ se slovem „Afrika“

Barva červená, žlutá
Píseň Nina Simone, Feeling Good (http://www.youtube.com/watch?v=CJA69C6SlRk)

Látka, materiál, materiezebří pruhy, rozevlátý šifon, skořápky kokosových ořechů

Film hmm, když se řekne „Afrika“ tak se mi jako první vybaví cestopisné filmy o savaně, poušti a zvířatech... hned potom dokumentární filmy o životech domorodců v kontrastu s tzv. „třetím světem“, který v podobě různých „reformátorů“ a „zachránců“ vstupuje stále častěji do jejich kultury a snaží se přeměnit jejich přirozenost... trochu víc pokory by si Afrika zasloužila

Město nevybavuje se mi konkrétní místo, ale sluncem rozpálené hliněné stavby, nalepené jedna na druhé, na parapetech kaktusy, v ulicích rušno a veselo, nikdo si neztěžuje na horko, slunce doslova sálá místním z tváří

Pocit - respekt

Vůně vůně uschlé trávy, země před bouřkou, pachy rozpálené kůže typicky afrických zvířat v kontrastu s klimatem takřka „prádelním“ afrických deštných pralesů

Sen sen o Africe? Je v dnešních horkých dnech realitou. Vzpomněla jsem si na dlouhou zimu a na vymodlené léto, které si nyní užíváme.
Dvě slovapísek, černoušek

Překvapil tě náš projekt Au Revoir?

Celý projekt Au Revoir je od začátku velmi profesionálně uchopený, ano, to mně na něm neustále překvapuje! Možná také proto, že jeho primární obsah není pouze o nových věcech, ale oživování těch, které již někomu prošli rukama.
 
Koupila sis někdy něco v „sekáči“? Chodíš si jen tak „zahrabat“ do výprodejů a bazarů?

Mňo, vlastně, moji rodiče si po revoluci otevřeli vlastní sekáč. V zápětí se ukázalo, že to byla skvělá volba. Brzy rozvinuli obchod natolik, že se přestěhovali z malého nájmu do vlastního velikého prostoru, kde byli do předloňské zimy, před tím než odešli do důchodu. Dlouho jsem tedy chodila tam. Nyní mám své oblíbené ve svém okolí, kam chodím hrabošit výrobky ze lnu, především. Na ty potom tisknu a takto „oživlé“ nabízím na www.lind.cz.





 foto: Lind

Máš ráda staré věci? Nejen oděvy, ale nábytek, obrazy, dekorace…?

Jsem hrdá sběratelka starých židlí a nábytku. Staré věci prostě podle mého soudu vypadají a fungují lépe, nežli nové. Nesbírám ale takzvaně „do foroty“. Věci nehromadím. Každý můj „nalezenec“ má u nás doma praktické využití. A vlastně nejen u nás. Některé věci, staré konve, plechovky výtvarně pojednávám a opět jim vdechuji nový život.http://rozlitatuztu.blogspot.cz/2013/05/a-jeste.html Ovšem za nejbáječnější poslední úlovek považuji ruční dřevěnou pračku, kterou jsem vyhandlovala za „pár babek“ na zimní burze ve Zloníně u Prahy.

Kde může veřejnost vidět a nakupovat tvoje věci?

Lind maluje a tiskne. Malované novinky jsou nejčastěji vidět na fleru -  www.fler.cz/lind, jakožto malíře a tiskaře motivů mě lidé mohou objevit na www.fler.cz/hnizdilky, tisky Mek a Kvok dělá lind pro švambi (např. http://www.fler.cz/zbozi/s-andilkem-a-kapsama-4140218), práce s látkami lněnými a tiskem najdete spíš na www.lind.cz. Další její tvoření na www.aurevoir.cz a v regionálních kamenných galeriích.

  foto: Lind

Účastnila jsi se nějakých veřejných zakázek, např. zpracování logotypu, grafické řešení publikací apod.? A jak to dopadlo?

Lind je vzděláním grafik. Grafikou se několik let živila, ale vzhledem k tomu, že neměla ambice dál většinu svého času trávit u počítače, přetavuje nyní své grafické cítění do volné tvorby. A jak to dopadlo? Zkuste posoudit sami.



foto: Lind


--------------------------------------
PS: protože jsme trochu šťourali na internetu, zjistili jsme třeba, že Dana Lindenthalová vyhrála soutěž na návrh loga svazku obcí Mikroregionu Frýdlantsko. „Její návrh – zjednodušený tvar Frýdlantského výběžku s řekou Smědou a se symbolem hraničního přechodu v názvu – je hravý, umožňuje různé výklady a může se uplatnit v nejrůznějších formách propagace a prezentace“, píše se v tiskové zprávě Mikroregionu Frýdlantsko z 25.6.2008.






















www.frydlantsko.cz

Autor: Marie Maderová

Chci Jít krást koně Na Sibiř

To není návod, jak strávit tento víkend nebo několik příštích let. Titulek mého příspěvku je složen z názvu dvou knih norského autora Pera Pettersona. Ta druhá patří mezi novinky (mám ji právě rozečtenou a od první stránky jsem zase pohlcena naznačeným příběhem), ta první, Jít krást koně, je nedílnou součástí mé TOP knihovničky. Úsporný styl, schopnost zachytit ve slovech charakter drsné norské krajiny, dar vtáhnout čtenáře do svého vnitřního světa!

Už delší dobu se orientuju na severskou literaturu a filmografii. To napětí v zdánlivě banálních příbězích, kdy už už čekáte, že "teď to přijde" a ono "teď" je v té zdánlivé banálnosti a jednoduchosti, jakým by mohl být náš život vůbec, kdybychom si ho zdárně nekomplikovali nepotřebnými potřebami a nutnostmi.

Tak je to i v životním stylu Seveřanů, v jejich pohledu na módu a oblékání. Díky Peťce jsem před časem objevila stránky Hel Looks - http://www.hel-looks.com/, z nichž čerpám energii a díky nimž zabíjím komplexi a předsudky.

   
Z těch fotek ja patrna svoboda, jakési solitérství vyvěrající ze způsobu života severských národů žijících na samotách, v zajetí dlouhých zim, krátkých jar a rychlých letních časů. Je z nich slyšet: "Proč si komplikovat život něčím takovým, jako je diktát módy, když svět je sám o sobě samá závora"?

Velmi oceňovanými jsou i norské a finské módní blogy. Líbí se mi, že lidé se orientují na místní módní návrháře, designéry, výtvarníky, jejichž tvorba je v lecčemž nenapodobitelná. A taky milují secondhandy a bazary! Dovedou vše originálně smíchat a nosit s přesdvědčením královen a králů.
Těším se, že se tato situace změní i u nás, že bude stále přibývat nových módních tvůrců, jejichž kreace budou opravdu noseny, a hlavně, budou finančně dostupné. Zatím si můžeme hrát s hotovými kousky ze seconhandů a outletů, doplnit je handmade výrobky, které se zase konečně dostaly na výsluní zájmu, a radovat se z toho, že vynikáme v té šedě splývající řadě. A k tomu vám může pomoci i naše galerie Au Revoir.
 
Autor: Marie Maderová